Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 02/02/2009
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Bogdan Cristea
Titlul articolului: Băsescu le-a spus maghiarilor când vor avea autonomie teritorială: „Niciodată”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/basescu-le-a-spus-maghiarilor-cand-vor-avea-autonomie-teritoriala-niciodata-3853088





Aflat într-o vizită în Ungaria, Traian Băsescu a declarat luni, la Budapesta, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în comun cu preşedintele maghiar, Lazslo Solyom, că românii nu vor accepta niciodată autonomia Ţinutului Secuiesc: „Dacă mă întrebaţi de termen, vă pot spune: niciodată”. Motivaţia lui s-a bazat pe formularea nerevizuibilă a primului articol din Constituţia României: „România este definită ca stat unitar, naţional şi suveran şi nu cred că vreun politician român ar avea altă abordare decât Constituţia României”, a susţinut şeful statului, citat de Agerpres



Traian Băsescu a precizat că România respectă drepturile individuale ale cetăţenilor minoritari, dar că nu se poate pune problema acceptării noţiunii de „drepturi colective” pentru vreo minoritate etnică: „Dreptul de a studia în limba maternă, dreptul de a-şi păstra şi dezvolta cultura, precum şi dreptul la reprezentarea politică a minorităţilor în Parlament, toate acestea sunt în România drepturi efective. Autonomia culturală este recunoscută şi de România, diferenţa este că România nu o recunoaşte ca un drept colectiv, ci ca un drept individual”.

Preşedintele Ungariei a dat de înţeles că maghiarii nu agreează poziţia românilor, dar că nu pot face nimic, dat fiind că este dreptul României să accepte sau nu autonomia teritorială: „Este dreptul suveran al fiecărui stat de a recunoaşte sau nu acest principiu, iar Ungaria va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.